Važna informacija za ove penzionere u Srbiji: Menjaju se uslovi za penzionisanje od 2025. godine
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić

detaljno objašnjeno

Važna informacija za ove penzionere u Srbiji: Menjaju se uslovi za penzionisanje od 2025. godine

Informacija o penzionisanju žena od 2025. godine

Objavljeno:

Čitateljka iz Sefkerina interesovala se kakvi su uslovi za penzionisanje u 2025. godini s obzirom da će ona u januaru 38 godina i šest meseci staža.

Stigao je odgovor za ovu ali i za sve ostale čitateljke koje znaju da se starosna granica za penzionisanje iz godine u godinu pomera za žene dok ne dostigne 65 godina, odnosno dok se ne izjednači sa godinama penzionisanja koje važe za muškarce.

Prema odredbama Zakona o PIO, uslov za sticanje prava na starosnu penziju za osiguranika ženu u 2025. godini jeste da ima 63 godine i 10 meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja, podsećaju.

Penzioneri u Srbiji
Penzioneri u Srbijifoto: beta dragan gojić

Osiguranik žena koja nema propisane godine života za ostvarivanje prava na starosnu penziju, može da ostvari pravo na prevremenu starosnu penziju ako ima 60 godina života i 40 godina staža osiguranja.

Visina prevremene starosne penzije određuje se na isti način kao i visina starosne penzije, s tim što se prevremena starosna penzija trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec koji nedostaje do uslova za sticanje prava na starosnu penziju. To umanjenje ne može biti veće od 20,4 odsto, napominju iz Fonda.

Penzioneri u šetnji
Penzioneri u šetnjifoto: Nebojša Mandić

Da podsetimo, da su se oglasili iz PIO fonda povodom savetodavnih dana sa Nemačkom.

Bonus video:

05:21

CILJ NAM JE POVEĆANJE PENZIJA, A NE STAROSNE GRANICE! Direktor PIO fonda Ognjenović: Plan za 2025. je prosečna penzija od 440 evra

(Espreso/Penzionisani.rs/Vesna Pejčić/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.